Institut Català d'Energia

Mapa de mesures

per a l'estalvi i l'eficiència energètica

Tipus d'actuació
Tipus de tecnologia
CERCAR

Una bona opció és usar la bibicleta per als desplaçaments d'obligació quotidians, al centre de treball, a l’escola, etc. Un accés segur ajudarà a promoure’n el seu ús.

Utilitzar un vehicle compartit entre diversos companys de treball permet reduir el nombre de vehicles en circulació i la necessitat de places d’aparcament, i repartir els costos dels desplaçaments.

Una empresa amb un nombre elevat de treballadors ha de tenir un PDE (Pla de Desplaçament d’Empresa). Un autobús d'empresa permet traslladar un volum elevat de persones cap al centre de treball de forma molt eficient.

Els vehicles elèctrics fan que la producció d'energia renovable participi en la mobilitat, aprofitant els beneficis de la generació neta d’electricitat per a contaminar menys de forma difusa.

Disposar d’un espai on se centralitzen i organitzen els repartiments, en la distribució de mercaderies, permet reduir els quilòmetres de recorregut i de vehicles al mínim necessari.

Un carril reservat per al transport públic o els vehicles amb alta ocupació, vehicles ben aprofitats, i també els vehicles més eficients i menys contaminants, és una bona eina de foment de l’eficiència.

La millor opció sempre és el transport públic. Si els horaris, recorreguts i activitats s'adapten, no hi ha cap altra opció més econòmica i eficient.

Per evitar moure vehicles pesants amb mercaderia dins els nuclis urbans se centralitzen els enviaments en petits magatzems per fer el darrer quilòmetre en vehicles menys sorollosos i més nets.

Per fer salut i moure’s de forma dinàmica en recorreguts de menys de 5 quilòmetres, la bicicleta és el vehicle més recomanable, especialment per a recorreguts urbans, on cada vegada hi ha més carrils bici.

Ubicacions estratègiques que permeten aparcar el vehicle privat i allà utilitzar un transport públic que permet assolir la part més llarga del recorregut. Són els Park&Ride, estacions de tren i/o bus amb aparcament i ben comunicades.